среда, 2. март 2011.

Istorijat grada Valjeva


Ime VALJEVO se izvodi iz starog slovenskog ličnog imena Valj, i kao prisvojni pridev označavao je vlasništvo feudalnog poseda. Ovu pretpostavku potvrđuje i priča po kojoj je Valj bio vlasnik drumske krčme oko koje se potom razvilo naselje, današnje Valjevo.
Pored filološkog tumačenja nastanka imena Valjeva postoje i različite legende. Po jednoj, budući stanovnici grada su se sa obližnjih brda svaljali u kotlinu i osnovali grad. Po drugoj grad Valjevo je dobilo ime po valjanoj, plodnoj zemlji i valjanim, poštenim ljudima. Ipak, najpoznatije je predanje po kojem je Valjevo svoje ime dobilo po valjaricama, za izradu sukna, koje su nekada u velikom broju postojale duž Kolubare.
Valjevo se nalazi na raskrsnici mnogih puteva i do njega se, kroz živopisne krajeve, lako stiže iz različitih pravaca. Od Beograda je udaljeno 96 km, od Novog Sada 134, od Užica 77 km, Loznice 72 km... Do Valjeva se može stići i železničkom prugom koja od Beograda vodi do velike jadranske luke Bar. Najbliži putnički aerodrom je u Beogradu, a sportski aerodrom u Divcima, udaljen je od grada 12 km.
Grad Valjevo se nalazi na 44° i 16’ minuta severne geografske širine i 19° i 53’ minuta istočne geografske dužine. Zauzima površinu od 2256 hektara, na prosečnoj nadmorskoj visini od 185 metara.

Нема коментара:

Постави коментар