среда, 2. март 2011.

Kratak opis grada


U srcu Srbije, stotinak kilometara jugozapadno od Beograda, uzdiže se lanac valjevskih planina. Severno od njega venac brda okružuje kotlinu u koju, sa zapada utiču reke Obnica i Jablanica i spajajući se stvaraju Kolubaru u koju se ulivaju vode Gradca. Na obalama ove četiri vode, zaštićen okolnim brdima, u dolini je smešten grad Valjevo.
Valjevo je jedno od najstarijih gradskih naselja u Srbiji. Nastalo je na raskrsnici drevnih puteva i više od šest stotina godina je bilo mesto okupljanja trgovaca i putnika namernika. Tokom proteklih vekova valjevska kotlina je bila dovoljno prostrana da primi sve urbane sadržaje grada, ali ubrzani razvoj prouzrokovan naglom industrijalizacijom sredinom XX veka doveo je do toga da se današnje Valjevo širi dolinom Kolubare kao i uz obronke brda koja okružuju kotlinu.
Danas je Valjevo jedan od značajnih srpskih gradova i administrativni, privredni i kulturni centar opštine, ali i Kolubarskog okruga.
U opštini Valjevo, pored grada ima još 77 seoskih naselja, sa ukupno 100.000 stanovnika. Kolubarski okrug u šest opština (Valjevo, Ub, Lajkovac, Mionica, Osečina i Ljig) ima oko 200 naselja sa negde oko 200.000 stanovnika.
Grad Valjevo se pod tim imenom prvi put pominje u dokumentima iz 1393. godine.
Prema najnovijem popisu Valjevo ima oko 64.000 stanovnika.

Grad Valjevo je kao svoju slavu uzeo Duhovski ponedeljak – Druge trojice. Kako je taj praznik u pravoslavnom crkvenom kalendaru pokretan (ne pada svake godine istog datuma) to se i gradska slava slavi pedeset i prvi dan po Vaskrsu. Toga dana, pored svečane liturgije, ide duhovska litija ulicama grada, zatim prigodna svečanost u Opštini Valjevo uz sečenje slavskog kolača, i umetnički program na letnjoj pozornici na Kolubari. U proslavi učestvuju gradska kulturno – umetnička društva i hor Valjevske crkve "Hadži Ruvim".
Pored slave grada Valjeva ustanovljen je i Dan Valjeva kao spomen na prvo oslobođenje grada od Turaka, 20. marta (8. marta po starom - Gregorijanskom kalendaru) 1804. godine. Valjevo je bilo prva veća varoš oslobođena na početku Prvog srpskog ustanka.

Нема коментара:

Постави коментар