среда, 2. март 2011.

Kaldrma starog Valjeva


Zahvaljujući dalekovidim urbanističkim potezima načinjenim 1833. i 1855. godine sve ulice u najužem jezgru Valjeva se ukrštaju pod pravim uglom. Naročitu pažnju privlače dve stare trgovačko-zanatske četvrti, Tešnjar i ulica Kneza Miloša.
Tešnjar je stara, čaršija formirana još u turska vremena i proteže se duž desne obale Kolubare. Šetajući Tešnjarem, prolazeći pored niskih bondručkih građevina, može se osetiti duh orijentalne tržnice i pazariti u nekoj od radionica starih zanatlija: voskara, sarača, grnčara, tkača, kazandžija..., ali i predahnuti u jednom od modernih kafića. A ako Valjevo posetite krajem avgusta sigurno ćete uživati u brojnim sadržajima koji se nude u okviru kulturne manifestacije Tešnjarske večeri.Tridesetih godina 19. veka, kada je počeo novi period u razvoju grada, na inicijativu kneza Miloša Obrenovića, na levoj obali Kolubare je počela da se razvija nova, trgovačko-zanatska četvrt, kao evropska paralela orjentalnom Tešnjaru, današnja ulica kneza Miloša. 

Podizanjem trgovačkih i ugostiteljskih objekata, zanatskih radnji, a potom i hotela Sekulić i Grand ova ulica je sve više dobijala na svom značaju i postajala jezgro gradskog života, ali i daljeg razvoja Valjeva.

Danas je Knez Miloševa ulica zadržala puno toga od svog starog značaja, ali je istovremeno i pozornica za mnoga kulturno-umetnička dešavanja. Angažovanjem američke organizacije USAID preuređena je u BID zonu (Business Improvement District) Knez Miloš.

Нема коментара:

Постави коментар