среда, 6. април 2011.

Valjevski muzej

Narodni muzej Valjevo - Treća dimenzija prošlostiZgrada Narodnog muzeja je podignuta 1870. godine i bila je u to vreme prvi planski projektovan objekat u gradu. U njoj su bile smeštene osnovna škola i  gimnazija, a tokom Prvog svetkog rata bila je jedan od više desetina objekata u funkciji čuvene Valjevske bolnice.

Stalna izložba valjevskog muzeja predstavlja nesvakidašnji vremeplov nastao kombinacijom klasičnih načina muzejske prezentacije i modernih metoda ambijentalne i događajne rekonstrukcije, obogaćenih upotrebom savremene scenografske multimedijalne tehnologije. To je prva srpska st
Veoma bogatu prošlost valjevskog kraja i grada na Kolubari, koju su obeležili veliki ratovi i ustanci, poznate vojskovođe, političari i diplomate, pisci, pesnici, slikari i filozofi, ali i obični, anonimni ljudi, koji su, baveći se svojim poslovima razvijali i unapređivali Valjevo, valjevski kraj i celu Srbiju, ostavljajući svoj pečat i na svetsku istoriju, Valjevski muzej dočarava na veoma plastičan i pre svega originalan način. alna postavku za XXI vek: ”Treća dimenzija prošlosti — pogled izProlazeći kroz svojevrsne vremenske kapije, ambijent prvih ljudskih staništa posetioci mogu da dožive u pećini, a mogu da vide i trodimenzionalnu predstavu neolitske grnčarske radionice, da prođu kaldrmom stare čaršije osluškujući njenu vrevu, zvuke zanatske radionice u kojoj tinja kovačka vatra ali i violinu prvog gradskog apotekara. Idući dalje muzejska publika se susreće sa ori­ginalnom predstavom voskarske radionice, ali i sa uparađenim građanima koji dočekuju prvi voz. Posetioci mogu i da uđu pod šator poput onog sa čuvene slike Nadežde Petrović: Valjevska bolnica, da vide ratni kabinet vojvode Živojina Mišića sa Solunskog fronta i da predahnu pored salona koji je valjevska trgovačka porodica svojevremeno otkupila od bečkog konzula, a u kome su sedeli kralj Petar, regent Aleksandar, vojvoda Putnik.... budućnosti.”


Narodni muzej Valjevo - Treća dimenzija prošlosti
Narodni muzej Valjevo - Treća dimenzija prošlostiKamene alatke stare skoro 30.000 godina, pronađene u Šalitrenoj pećini na rečit način svedoče o svom vremenu isto kao i vinčanska grnčarija, ili drveno ra­lo i kameni žrvanj, ali i kao sred­njo­vekovni srpski mač, prva srp­ska ostrag puneća puška Priboduša, mitraljez Maksim ili ce­lovita zbirka automata. Pažnju posetilaca privlače rimski svećnjak i olovna pločica kulta Podunavskog konjanika, srednjovekovne nadgrobne ploče Jefrema Đurđa i Vlkdraga Velimirovića, čajnik Prote Mateje Nenadovića, prva srpska uniforma koja je pripadala Jovici Milutinoviću, zidni sat koji je britanska armija poklonila vojvodi Živojinu Mišiću...
 
  Posredstvom neponovljivih eksponata, izvanrednih ambijentalnih rekonstrukcija i savremene tehnologije, vratite se u prošlost i doživite treću dimenziju prohujalih vekova.  A u muzejskoj suvenirnici Vam se nudi veliki izbor prigodnih suveniri, dok u muzejskom kafe klubu možete predahnuti i sabrati utiske.

Нема коментара:

Постави коментар